Servicios
MSS_20658_V04_Página_006

El divendres 27 de gener a les 18.30 hores va tindre lloc a la sala d'actes de la Biblioteca Municipal la conferència «Presentació del manuscrit "Apuntes históricos de Vinaroz" de José Rafels García (1894)». L'acte va tindre com a objectiu presentar el manuscrit inèdit de l'obra de José Rafels García i difondre aquesta nova i excepcional troballa per a la història de la ciutat.

L’obra "Apuntes históricos de Vinaroz" va ser realitzada a finals del segle XIX per l’advocat, polític i erudit vinarossenc Rafels Garcia, que entre altres càrrecs va ser alcalde de la ciutat, president de la Diputació de Castelló, i nomenat fill predilecte de Vinaròs. L’existència de l’obra "Apuntes históricos de Vinaroz" de Rafels Garcia era ben coneguda a la historiografia vinarossenca. D’aquesta obra es van publicar en el seu moment una sèrie d’extractes a la revista San Sebastián entre 1908 i 1910. Aquests textos, extrets de l'obra original, van ser posteriorment publicats en la interessant edició que l'any 2008 va realitzar l’Associació Cultural Amics de Vinaròs. Tot i això, el manuscrit original elaborat en 1894 per Rafels Garcia es trobava inèdit. Recentment, les investigacions de Miquel A. Baila han permés localitzar el manuscrit original a la Biblioteca Nacional d'Espanya. Des de l’Ajuntament es va sol·licitar una còpia digital del document, ara disponible a l’Arxiu, perquè qualsevol persona interessada en el document el poguera conéixer, consultar i estudiar.

L'acte va estar presentat per Fernando Juan, regidor de Cultura. La intervenció principal va ser realitzada per Miquel A. Baila, professor de Geografia de la Universitat de València. La conferència es va dividir en tres grans blocs. El primer va tractar sobre com el manuscrit original de José Rafels Garcia va arribar a la Biblioteca Nacional. En aquest punt, els dos personatges fonamentals van ser Luis Ruiz Rafels, net de José Rafels Garcia, i Javier Lasso de la Vega, bibliotecari i documentalista, mitjançant l'entrega que Ruiz Rafels va fer en agost de 1938 de l’obra escrita pel seu avi a Javier Lasso de la Vega, en aquell moment cap del Servei d’Arxius, Biblioteques i Registre de la Propietat Intel·lectual del primer govern de Franco.

El segon bloc va tractar sobre les característiques del manuscrit. L'obra està formada per quatre volums enquadernats. El primer conté la primera part de la Secció Històrica, que abasta des de l'època antiga fins a la Guerra de Successió. El segon volum engloba la segona part de la Secció Històrica, des del final de la Guerra de Successió fins a l'any 1833. El tercer volum recull la Secció Biogràfica, amb 45 biografies dedicades a homes i 2 a dones il·lustres de Vinaròs. El quart i darrer volum inclou la Secció d'Efemèrides.

La conferència va concloure amb una mostra de les imatges històriques conservades a l'obra, ja que José Rafels Garcia va il·lustrar el seu manuscrit amb fotografies, il·lustracions i documents originals inserides a les pàgines dels seus volums. Aquestes fotografies i imatges de Vinaròs, datades a finals del segle XIX i inèdites fins al moment, es trobarien entre les més antigues conegudes sobre la ciutat i permeten documentar gràficament nous aspectes sobre l'urbanisme, arquitectura, art i persones de Vinaròs.

CONSULTA EN LÍNIA

Els quatre volums dels "Apuntes históricos de Vinaroz" es poden consultar en línia als següents enllaços:

Volum 1. Secció Històrica.

Volum 2. Secció Històrica.

Volum 3. Secció Biogràfica.

Volum 4. Secció d'Efemèrides.

També es pot consultar el manuscrit en línia a la Biblioteca Digital Hispànica i el registre bibliogràfic a la Biblioteca Nacional d'Espanya.

A l'Arxiu Municipal es conserva també còpia digital i fotocòpia en paper per a la consulta en sala de qualsevol persona interessada.

SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES

MSS_20656_V02_Página_049
"Drassana i plaça del Santíssim" (ca. 1894). RAFELS GARCIA, José (1894) Apuntes históricos de Vinaroz. V. 2, MSS/20656, p. 70 bis.
MSS_20655_V01_0001_Página_057
"Església de Santa Magdalena" (ca. 1894). RAFELS GARCIA, José (1894) Apuntes históricos de Vinaroz. V. 1, MSS/20655, p. 57 bis.
MSS_20655_V01_0001_Página_124
"Façana de l'Església Parroquial" (ca. 1894). RAFELS GARCIA, José (1894) Apuntes históricos de Vinaroz. V. 1, MSS/20655, p. 173 bis.
MSS_20658_V04_Página_027
Recepció de Vinaròs a José Rafels, comissionat a la Cort per a activar la subhasta de les obres del port (1878). RAFELS GARCIA, José (1894) Apuntes históricos de Vinaroz. V. 4, MSS/20658, p. 30 bis.