Servicios
Imatge de l'exposició

L’Ajuntament de Vinaròs ha exhibit, entre els dies 6 i 14 d'octubre, una exposició al voltant de la Carta de Poblament de 1241 a la Biblioteca Municipal. L’activitat s’ha emmarcat dins dels actes culturals que celebra la ciutat amb motiu del 781é aniversari de l’atorgament de la Carta de Poblament. L'objectiu ha estat donar a conéixer els orígens de la nostra ciutat, així com difondre un període històric força desconegut entre la ciutadania. La presentació de l'exposició va precedir la presentació del llibre Vinaròs 1241. La Carta Pobla a la sala d’actes de la Biblioteca Municipal, a càrrec dels autors Ferran Garcia-Oliver i Francisco M. Gimeno Blay. La publicació del llibre ha estat acompanyada de l’edició de carpetes commemoratives de la Carta Pobla, amb una reproducció facsímil del document, acompanyada de la transcripció i traducció del text.

L’exposició consta de deu panells informatius que exposen diferents aspectes sobre el context del Vinaròs de l’època. Els eixos temàtics de la mostra inclouen els antecedents de la fundació de Vinaròs, l’anàlisi documental de la Carta Pobla, la traducció al valencià del document, els aspectes polítics, urbanístics, socials i econòmics del Vinaròs medieval, i una aproximació a l’Arxiu Municipal, actual custodi de la Carta. La mostra s'ha completat amb l’exhibició de dos facsímils, el primer del document original de la Carta Pobla, del 29 de setembre de 1241, i el segon de la còpia més antiga de la Carta, del 31 de gener de 1251.

Està previst que l'exposició tinga caràcter itinerant amb l’objectiu de difondre la història del document i de la fundació del Vinaròs medieval als centres educatius de la ciutat. D’aquesta forma, els panells expositius es traslladaran als diferents col·legis i instituts, com a material didàctic per a apropar la nostra història als vinarossencs i vinarossenques més joves.

Els continguts dels panells expositius es poden consultar en el següent enllaç: Panells de l'exposició "Carta Pobla de Vinaròs".